Vejledning til nyfødtfotografering​

Alder på baby

Fie Vandborg

Her kan du læse om hvordan forløbet kommer til at se ud, og så har jeg samlet nogle vigtige punkter du skal tænke over når du skal til fotografering med din lille baby. 

At skabe et lille nyt liv er en vild fantastisk og for kroppen krævende opgave.
Når en baby bliver født, bliver en mor og far også født. En familie bliver skabt og måske bliver en store bror eller søster også født. Den første tid er vigtig for hele familiens tilknytning til den lille ny og hinanden i de nye roller. 
Efter en fødsel er en mors krop godt mørbanket og den første tid efter fødlsen er uhør vigtig. Det er i denne første tid, at mors krop skal hele og overgangen fra gravid kvinde til mor, skal varetages med ro og trykhed. 

En fotografering skal aldrig være en stresset opgave at skulle igennem, den skal kunne planlægges efter hvordan jeres fødsels forløb har været. Derfor har jeg lavet denne vejledning til jer. Jeg oplever nemlig mange mødre være i næsten panik over, at de ikke kan overskuge at komme afsted til fotografering allerede 5-10 dage efter fødslen. 

Baby behøver ikke kun være 5-10 dage gammel, for at I kan få smukke og lækre billeder af jeres baby. Succeskriteriet for en god fotografering, handler ikke om barnets alder alene. 
Jeg har fotograferet babyer på 7 dage der har været vågen i 3-4 timer under fotograferingen, og babyer på 5 uger der har sovet under hele sin nyfødt fotografering. 

Hvornår det er bedst for jeres barn, afhænger af jeres forløb. Jeres start er unik. 

Hvornår skal der

bestille tid?​​

Vil I være sikre på at få en tid til nyfødt fotografering, så anbefaler jeg jer, at forudbestille allerede i graviditeten. Så er I sikret en tid i kalenderen.
Jeg arbejder ud fra at jeres termins dato er en termins periode, fra uge 37 til 42. Så mit system er sat op efter at termins datoen er en gættedato. Når du forud bestiller i graviditeten vil vi derfor aftale en foreløbig tid ca 14 dage efter termins datoen. Hvis du så føder 10 dage efter termins datoen, så baby vil være 4 dage på den aftalte dato, så flytter vi vores aftale så dem passer til jer. Lige ledes, hvis føder 20 dage før termins datoen. Så flytter vi fotograferingen lidt tætter på fødselsdagen. Også hvis forløbet ikke går som forventet, så tilpasser vi fotograferingen efter dette.

På den måde er en nyfødt fotograferings aftale, ret fleksibel i min kalender. Det betyder også, at jeg ikke kan afsætte alle mine mulige aftaler forud. Fordi jeg er nød til at tage højde for, hvis alle marts babyerne vælger at blive født i den samme uge, så skal jeg inde for 2-3 uger kunne nå at fotografere dem alle. Lige ledes skal jeg kunne flytte rundt på kalenderen ved fx sygdom – enten hos jer eller hos mig.  

Skulle der ske noget, så fotograferingen ikke kan gennemføres inde for de første 6 uger efter fødslen. Så kan I, i stedet for få en baby fotografering. 

Kan vi så ikke få en tid hvis baby er født og vi ikke har forudbestilt? Hvis jeg har en ledig tid, så kan I godt. Det vil altid afhænge af hvor mange forudbestillinger der er den pågældende periode.  Hvis I vil være sikre på at få en tid, så skal I gerne forudbestille I graviditeten. Der kan bestilles ca 6 måneder frem i tiden. 

Hvor gammel

må baby være?

Præcis så gammel som det passer ind i jeres forløb.

Du har måske hørt at baby skal være 5 max 10 dage til en newborn/nyfødt fotografering. Sådan har mange fotografer det, men det betyder ikke, at baby ikke kan fotograferes. Det er helt andre ting end babys alder der ligger til grunde for at få en god fotografering. Jeg har specialiseret mig i at trøste, håndtere, posere og fotografere nyfødte op til 6 uger. Faktisk har jeg en sjælden gang imellem ældre babyer inde også. 

Det begyndte jeg på, fordi jeg erfarede at det ikke handler om babys alder, om baby sover under fotograferingen. Det var lige så tit at baby på 7 dage var vågen i 3 timer, som baby på 4 uger var vågen under hele fotograferingen. På samme måde så havde jeg lige så tit 4 uger gamle babyer der sov, som 7 dage gamle babyer der sov. Det er små mennesker uden brugsanvisning. 

Der er forskel på hvordan baby kan poses (anrettes) om baby er 7 dage eller 4 uger. Men foreskellen er ikke særlig stor. Men der kan være meget stor forskel på oplevelsen af, at komme ud af døren med en 7 dage gammel baby vs. at komme ud af døren med en 3 eller 5 uger gammel baby. For hvordan har jeres forløb været, hvordan har I det ? 

Jeg kan fotografere jeres baby uanset om han sover eller er vågen. Er baby mæt og tilpas, kan jeg fange hendes blik. Ved min fulde session kan jeg stort set altid skabe jer sovebilleder. Men ingen kan garantere på en babys vejene. Jeg garantere dog, at hvis jeg vurdere at baby har en off dag, så får I en ny tid. Det sker dog meget meget sjælden. 

Længere nede på siden kan du læse 3 afsnit omkring babys alder og fotografering, med et lille indput fra Doulaen. 

Det aller vigtigste er

sikkerheden

Den skal være i orden

Her kan du læse om hvordan forløbet kommer til at se ud, og så har jeg samlet nogle vigtige punkter du skal tænke over når du skal til fotografering med din lille baby. 

At skabe et lille nyt liv er en vild fantastisk og for kroppen krævende opgave.
Når en baby bliver født, bliver en mor og far også født. En familie bliver skabt og måske bliver en store bror eller søster også født. Den første tid er vigtig for hele familiens tilknytning til den lille ny og hinanden i de nye roller. 
Efter en fødsel er en mors krop godt mørbanket og den første tid efter fødslen er uhørt vigtig. Det er i denne første tid, at mors krop skal hele og overgangen fra gravid kvinde til mor, skal varetages med ro og tryghed. 

En fotografering skal aldrig være en stresset opgave at skulle igennem, den skal kunne planlægges efter hvordan jeres fødsels forløb har været. Derfor har jeg lavet denne vejledning til jer. Jeg oplever nemlig mange mødre være i næsten panik over, at de ikke kan overskue at komme afsted til fotografering allerede 5-10 dage efter fødslen. 

Baby behøver ikke kun være 5-10 dage gammel, for at I kan få smukke og lækre billeder af jeres baby. Succeskriteriet for en god fotografering, handler ikke om barnets alder alene. 
Jeg har fotograferet babyer på 7 dage der har været vågen i 3-4 timer under fotograferingen, og babyer på 5 uger der har sovet under hele sin nyfødt fotografering. 

Hvornår det er bedst for jeres barn, afhænger af jeres forløb. Jeres start er unik. 

Noget af det vigtigste i hele fotograferingen er at jeres baby er i sikre hænder. Nogle poseringer kræver at billedet laves af 2 billeder sat sammen til et. Som billedet af Lillesøster her. Denne dukke er den jeg bruger, når jeg underviser fotografer i nyfødt fotografering. Eller viser mor og far, hvordan de skal hjælpe. Det er vigtigt at nævne, at poseringen lillesøster her ligger i. Er en posering som få babyer kan poses i. Er det et ønske, så anbefaler jeg i vælger den fulde session, da det kræver en meget dyb søvn. 

Sikkerhed er også en hånd tæt på baby, som skal fjernes i efterbehandlingen. I nogle poseringer skal du nemlig hjælpe med at være sikkerhedsnet. Jeg skal nok sige til, når og hvis I skal hjælpe. Største delen af tiden kan I tage et hvil eller en blunder på sofaen. Det er helt okay og jeg siger til når jeg har brug for jeres hjælp. I må også meget gerne se med under det hele.

Mit vigtigste punkt er at sikkerheden er i orden og at baby har det trygt og godt. Det er også vigtigt at holde for øje, at det er langt fra alle babyer som bare sover hele fotograferingen igennem. Det er ret svært at posere en sovende baby.

Fra fotograf og doula

Vejledning

omkring alder på baby

Baby og mor 0 til 7 dage

Fra fotografen omkring fotografering af baby under 7 dage.

Hvis baby ikke bliver mæt, og mor er usikker og utryg, så får vi en fotografering hvor den lille vil spise ofte – fordi mælken måske ikke er løbet til endnu, og den lilles fornemmeste opgave at sætte gang i denne. Samtidig med at babys mave er micro lille. Hvis baby allerede får flaske, så plejer dette dog aldrig at være en udfordring. 
At tage et nyfødt barn med ud i verden, er en stresset situation.

På baggrund af hvad jeg beskriver her under, fotografere jeg tidligst de små som 6 dage gamle. Hvis de får flaske, eller der er mulighed for at supplere med udpumpet brystmælk eller erstatning under fotograferingen. Hvis mælken ikke er løbet til, risikere vi at tiden bruges på amning i stedet for fotografering. Det vil være ærgerligt.

I denne alder sover baby gerne ret tungt og kan derfor poses rundt. Det er dog stadig sådan, at ikke alle babyer vil ligge i alle poses. Baby kan blive helt sammenkrøllet som i maven og huden er ofte fin og uden hormonknopper. Baby skaller gerne fra de er 1-2 uger. Hvis I ikke ønsker at der på billederne er skaller, så skal I vente til baby er ældre og færdige med at “skifte ham”. 

Som Doula
Jeg anbefaler at I planlægger at “krone” de første 7 dage efter fødslen, til 100% at være jeres private tid. 
De her første 7 dage er vigtige for både mor og barn. Mors krop har brug for varme, ro og omsorg. Baby har brug for hud mod hud kontakt – nøgen. Masser af uforstyrret amme tid er super vigtig. 

I har brug for at glide stille og roligt ind i jeres nye roller som mor og barn – og familie. 

Vart mor op med lune og varme drikke. Server nærings rige varme og lune supper med kogte grønsager og kød, eller anden protein kilde. 
Undgå gerne de rå grønsager i de første par måneder. 
Tænk på, at mors organer de sidste 2-3 måneders tid er blevet hårdt presset af babyen. Nu er der igen plads, og så skal kroppen lige komme sig efter fødslen og fordøjelsen skal tilbage til normalen igen. Sørg for at mor ikke bliver kold i denne tid.

Jeg ved godt, at du kan klare det hele selv mor, men det behøver du ikke. Du må godt bede om, og tage imod hjælp i denne tid. Du skal nok tage revanche igennem resten af dit liv. 

Du har lige skabt et menneske!

Er du solo mor, eller kender du en solo mor – så bed om hjælp fra familie eller venner eller tilbyd din hjælp. Selv om at en solo mor har valgt at gøre det alene, behøver hun stadig varme og omsorg i denne tid. For hun har også lige skabt et menneske.

Jeg vil anbefale dig bogen “the first forty days” af Heng Ou hvis du vil finde noget god inspiration og forberede dig til tiden efter fødslen. 
Bogen findes desværre kun på engelsk.

Baby på 8 dage

Baby og mor 7 til 14 dage

Fra fotografen omkring fotografering af baby fra 7 til 14 dage

Denne periode er gerne den som vi prøver at ligge fotograferingen i. Når amningen er kommet godt i gang, og forløbet tillader det. Så er det en fin alder for en nyfødt fotografering. Fordi baby bliver mæt og rimelig let kan kan holdes i den dybe søvn, hvor baby kan poseres i de forskellige søde stillinger.
Baby er stadig fleksibel som da han lå inde i maven og derved kan “krølles” sammen. Omkring 2 ugers alderen begynder baby ofte at få hormonknopper, hvilke kan blive så vildt, at fotograferingen bør udsættes. Men så taler vi om ekstremt udbrud af knopper. 

Som Doula 
Anbefaler jeg, at selv om du føler, at du kan være næsten lige så aktiv som før, så bør du stadig tage det helt med ro. Din krop er stadig ved at komme sig efter fødslen og du har brug for varme, ro og omsorg. Den skånsomme kost som beskrevet i afsnittet “baby og mor 0 til 7 dage” er forsat god for dig og din baby. 

Selv om fast foods nemhed kan lokke, vil I have meget mere gavn af at forsætte med de lune supperetter. Som er let for mors system at fordøje til omsætning af næringsrig modermælk.

I er stadig i overgangsfasen til rollen som mor og far. Mange oplever tude dage og er ovenud lykkelige over det lille menneske. 

Efter 7 dage er mælken sikkert løbet godt til, og babys mave er vokset så baby bliver mere mæt og ikke kræver amning så ofte som i de første dage. Men der er forskel, nogle babyer spiser stadig nærmest konstant og andre holder sig 2-3 timer, eller mere. 

De dage I skal ud, prøv om I kan nøjes med en ting. Skal I til fotograf, familie- og lægebesøg, så læg det på forskellige dage. Så hverken mor eller baby bliver overstimuleret. 

En nyfødt babys sanser er ekstremt aktive og opsluger alle indtryk i denne nye kolde verden.

4 en halv uge gammel baby
Baby på 8 uger

Baby og mor 2 til 6 uger

Fra fotografen omkring fotografering af baby fra 2 til 6 uger.

I 2-3 ugers alderen får baby ofte hormonknopper, og nogen gange så mange, at de nærmest dækker hele panden og kinder. Hvis det er tilfældet, så tag et billede og skriv til fotografen for at høre fotografens mening – måske vil det være smartere at flytte fotograferingen en uge. Hormonknopper kan være så vildt, at et billede tager en time at efterbehandle.

Når baby er 2-3 uger gamle kan de fotograferes på samme måde som 1-2 uger. Der kan være lidt mere følsomhed over for berøring – men det kan der også 1 uge før og en uge efter. Det handler ikke om alderen på baby, men babys personlighed. Nogle babyer kan ligges i en bunke fjer – og sove fra det. Nogle babyer vågner bare et hjørne fra et svøb røre dem kort.
Nogle babyer sover igennem hele fotograferingen og andre er vågne. Uanset alder. Babyer er unikke og opgaven er at lære det enkle barn at kende under fotograferingen. 

Som Doula
En graviditet tager omkring 40 uger, og det tager omkring 40 dage at falde til i rollen som mor. For første gang eller som mor til 2, til 3..
Efter de 40 dage begynder din krop være oven på igen og du kender nu din baby og de signaler hun sender. Som med alt andet omkring graviditet og fødsel, så er det et helt individuelt og unikt forløb i skal igennem. 

Så her imellem 2 og 6 uger er du stadig i denne fantastiske overgangsfase. Du vil mærke hvordan du bliver lære dit nye jeg mere og mere at kende.  Det er stadig helt okay at tage det med ro og sørger for den nærings rige lune kost – husk, det er ikke i den her tid, du skal tænke på at tabe din baby vægt. 
Her hjemme er vi ret hurtigt på bene og i gang med mødregrupper og div aktiviteter.  
Hvor nye mødre i Kina for det meste, holder sig inde i 40 dage og bedstemor flytter ind og klare det praktiske, sørger for at mor og baby får ro og omsorg. I mange andre kulture samles kvinderne om de nye familier og passer på den nye mor. 

De kulture kan vi godt lære af her i vores verden. Faktisk havde vi noget ligene i de gode gamle dage her hjemme. Der arbejdet vi sammen om opgaven og nabokoner og familie hjalp den nybagte mor, så hun kunne ligge i barselssengen med det lille menneske.  Samtidig med at manden i huset stadig kunne få mad.

De billeder I får af jeres baby som nyfødt, de vil til evig tid minde jer om denne periode af jeres liv. Det er så kort tid baby er lille og kan ligge i jeres arme. Det er den vigtigste tid for tilknytning til jeres barn og hinanden som forældre.

Hvordan skal vi

forberede os?​

Før/når I forud bestiller

Hvad for billeder drømmer I om? Sovende eller vågne billeder? Er det lige meget bare oplevelsen bliver go? 

Hvilken stil er I til? Find nogle eksempler på siden som du kan screenshot og sende til mig før fotograferingen.  Så jeg ved hvilken stil I er til. Det er ikke et krav, for vi kan sagtens udvælge farver, rekvisitter m.m på dagen.  Men det kan være overvældende, så lidt forberedelse er aldrig skidt. 

 • Et billede hvor du kigger på posering af baby. Her skal du vælge den posering som du synes er sødest. Husk dog, at det ikke er alle babyer der kan poseres på alle måder.
 • Et billede hvor I tænker over farver på baggrund, tæpper og svøb. Er det helt enkle billeder på en hvid baggrund med hvidt svøb? På helt sort baggrund? Eller farver det skal være lidt vilde eller neutrale.
  (Hvis du ikke kender kønnet, så find noget der kan gå til begge køn, så kan vi nemt tilføje farver på dagen)
 • Et billede med en rekvisit hvis i kan lide rekvisitter eller skal det blot være hvor baby ligger på et tæppe?
 • Ønsker I at medbringe jeres egen rekvisit – bamse, tæppe, guitar, brandbil eller hvad end I tænker. Tag et billede af det, så vi kan finde på en fin personlig ide til jer.

De her billeder hjælper mig med at forberede jeres fotografering og giver mig et godt billede af hvad I kan lide. 
Hvis I ikke har fundet nogle billeder når I forud bestiller, så kan I altid sende dem sener via sms eller mail.

Forberedelse til fotograferingen

Den vigtigste forberedelse er de første 7 dage efter fødslen. Som jeg har beskrevet her over under “Baby og mor 0 til 7 dage” er denne tid super vigtig for amning og mor har brug for ro, varme og omsorg. Læs eventuelt afsnittet igen. 
Hvis I først skal til fotografering når baby er 14 dage, så kan I forsætte med den beskrevne omsorg. Som jo bare er gode råd og ikke krav eller regler for jeres forberedelse. I bestemmer helt selv. 

På selve dagen skal I prøve at planlægge jeres ankomst, så når I kommer til studiet, så er det spisetid for den lille. Sådan at I kan lande og sidde jer roligt og slappe af mens den lille får ro med et måltid mad. 

Her er en lille liste med råd:

 • Medbring godt pakket pusletaske, nødvendigt.
 • En sut, også selv om baby ikke tager en endnu. Det kan hjælpe mig meget at jeg kan trøste med sutten. Tit så kan jeg få baby til at finde ro ved den, selv om baby ikke kan finde ud af at bruge den endnu.
 • Flaske med brystmælk eller erstatning. Det er en fordel jeg kan give lidt mad under vejs. Men ønsker I ikke baby får flaske, så går det det nok. Det er op til jer, det er bare et råd.
 • Sørg for at vaske babys hår med en svamp eller i bad. Rent babyhår ser pænere ud, end babyhår smurt ind i fx babyolie.
 • Personlige ting som en bamse eller et tæppe. Har I selv hårbånd eller andet I gerne vil bruge på billederne. Så tag det endelig med.
 • En madpakke til jer selv. 

Efter fotograferingen

Inde for 3-4 uger efter fotograferingen, får I et online galleri. Her fra kan i downloade de digitale billeder og bestille de billeder som I ønsker skal fremkaldes i store størrelser. De billeder giver jeg nemlig en ekstra redigering. 
Alle billederne i galleriet er i fuld opløsning og kan fremkaldes hvor end i ønsker det. De har fået en standart efterbehandling som er udmærkede til billeder printet i albums størrelse 10x18cm. De billeder som I vil printe i 20x30cm og op efter, dem giver jeg en ekstra kærlig hånd med min Fine Art redigering som er en del af servicen ved All inclusive fotograferingerne. 

Leveringstiden på Fine Art billederne variere efter sæson og højtid. 

 
Når I modtager mailen med link og information til galleriet, får I en vejlednings video der forklare hvordan galleriet bruges. Det er også muligt at bestille print eller lærreds billeder hos mig, det gøres igennem galleriet.

Book nyfødt
fotografering i
graviditeten

Tiden er fleksibel og tilpasses den

endelige fødselsdato

Fotograf Fie Vandborg

Højrupvej 6, Taulov
7000 Fredericia

CVR-nr: 28015674
Tlf: 26237265